Larian Banner
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Page 2 of 2 1 2
Re: Linux support [Re: Cecco d'Ascoli] #620518
24/09/17 02:30 PM
24/09/17 02:30 PM
Joined: Sep 2017
Posts: 20
C
Cecco d'Ascoli Offline
stranger
Cecco d'Ascoli  Offline
stranger
C

Joined: Sep 2017
Posts: 20
Ran Lutris and workarounds (according to @mtodor's instructions) under

Ubuntu 16.04 LTS

as well

(since I have a dual-boot: Ubuntu LTS for work, Antergos for gaming, usually).

- Updated entire system and made sure to have the latest Mesa, so glxinfo | grep "OpenGL" puts out:

OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD TONGA (DRM 3.1.0 / 4.4.0-22-generic, LLVM 4.0.0)
OpenGL core profile version string: 4.5 (Core Profile) Mesa 17.1.2
OpenGL core profile shading language version string: 4.50
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.0 Mesa 17.1.2
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.1 Mesa 17.1.2
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.10
OpenGL ES profile extensions:

=> same error, same problem!

Re: Linux support [Re: Cecco d'Ascoli] #621356
25/09/17 07:46 PM
25/09/17 07:46 PM
Joined: Sep 2017
Posts: 20
C
Cecco d'Ascoli Offline
stranger
Cecco d'Ascoli  Offline
stranger
C

Joined: Sep 2017
Posts: 20
PS: Also attempted whether installing the latest AMD gpu-pro 17.30 kernel driver for my AMD Radeon 4 GB R9 380X Nitro would change anything; i.e. under Ubuntu 16.04 LTS.

=> Yet apart from the console command:
lspci -nnk | grep -i vga -A3 | grep 'in use'^C

now putting out:
"Kernel driver in use: amdgpu"

=> nothing DOS2-wise changed so far.

(IF YOU TRY ANYTHING ALIKE: BEWARE OF COMPATIBILITY-ISSUES AND THAT ONE MAY THOROUGHLY SCREW UP ONE's VIDEO OUTPUT - HAVING TO SPEND SOME HOURS WITH LIVE-CDs AND CONSOLE COMMANDS - IF THINGS GO WRONG!)

Re: Linux support [Re: mtodor] #621639
26/09/17 07:25 AM
26/09/17 07:25 AM
Joined: Sep 2017
Posts: 6
N
NotFood Offline
stranger
NotFood  Offline
stranger
N

Joined: Sep 2017
Posts: 6
I tried the guide, it didn't work for me again.

There must be something else. Game can run as mtodors shows but how...?

Can you share the ~/Documents/Larian Studios/Divinity Original Sin 2/graphicSettings.lsx ?

Last edited by NotFood; 26/09/17 07:27 AM.
Re: Linux support [Re: mtodor] #621782
26/09/17 12:38 PM
26/09/17 12:38 PM
Joined: Sep 2017
Posts: 20
C
Cecco d'Ascoli Offline
stranger
Cecco d'Ascoli  Offline
stranger
C

Joined: Sep 2017
Posts: 20
@mtodor @NotFood

Yes, and also the output of

lspci -nnk | grep -i vga -A3 | grep 'in use'^C

please!
Thank you once more!
Cecco

Re: Linux support [Re: mtodor] #624719
01/10/17 09:03 PM
01/10/17 09:03 PM
Joined: Sep 2017
Posts: 11
M
mtodor Offline OP
stranger
mtodor  Offline OP
stranger
M

Joined: Sep 2017
Posts: 11
Sorry for delayed response, it was a busy week.

@NotFood - here is settings.
Click to reveal..

Code:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<save>
    <header version="2" time="1506847459" />
    <version major="3" minor="1" revision="3" build="4" />
    <region id="Config">
        <node id="root">
            <attribute id="Version" value="285212673" type="4" />
            <children>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="AnimationAllowedPixelError" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="100" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="AntiAliasing" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="BloomEnabled" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="CurrentSettings" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="1" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="Custom" type="20" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="DOFEnabled" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="FakeFullscreenEnabled" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="0" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="FrameCapEnabled" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="FrameCapFPS" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="60" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="Fullscreen" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="GammaCorrection" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="2" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="6" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="GodRaysEnabled" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="LensFlareEnabled" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="LightingDetail" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="0" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="ModelDetail" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="0" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="MonitorIndex" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="0" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="MotionBlurEnabled" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="PointLightShadowsEnabled" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="RecommendedSettings" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="1" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="Ultra" type="20" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="RefreshRateDenominator" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="RefreshRateNumerator" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="60" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="RenderClustered" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="RenderDeferred" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="RenderMT" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="5" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="SSAOEnabled" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="ScreenHeight" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1080" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="ScreenWidth" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1920" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="ShadowQuality" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="0" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="ShadowsEnabled" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="TextureDetail" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="0" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="TextureFiltering" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="6" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="TextureStreamingEnabled" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="TripleBuffering" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="VSync" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="VSyncDivider" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="0" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="1" type="4" />
                </node>
            </children>
        </node>
    </region>
</save>


But, I'm not sure that's relevant, because it would not run for me in first place too.

@Cecco - and here is result of: lspci -nnk | grep VGA -A3
Code:
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GM204 [GeForce GTX 980] [10de:13c0] (rev a1)
	Subsystem: Palit Microsystems Inc. GM204 [GeForce GTX 980] [1569:13c0]
	Kernel driver in use: nvidia
	Kernel modules: nvidiafb, nouveau, nvidia_375_drm, nvidia_375

It would be nice if someone with ATI graphic card could confirm that it works.

Last edited by mtodor; 01/10/17 09:04 PM.
Re: Linux support [Re: mtodor] #624928
02/10/17 07:17 AM
02/10/17 07:17 AM
Joined: Sep 2017
Posts: 20
C
Cecco d'Ascoli Offline
stranger
Cecco d'Ascoli  Offline
stranger
C

Joined: Sep 2017
Posts: 20
Thank you @mtodor!

- Copied your graphicSettings.lsx into mine => not so many differences to default file, didn't change anything.

Confirmation from someone with an ATI gpu, which I have, would really be most welcome!

Cheers!

Re: Linux support [Re: mtodor] #626534
05/10/17 07:43 AM
05/10/17 07:43 AM
Joined: Sep 2017
Posts: 20
C
Cecco d'Ascoli Offline
stranger
Cecco d'Ascoli  Offline
stranger
C

Joined: Sep 2017
Posts: 20
Update:

Tried Wine 2.18 staging on the Lutris install described above => still same issue.

Re: Linux support [Re: mtodor] #628017
08/10/17 02:42 AM
08/10/17 02:42 AM
Joined: Sep 2017
Posts: 6
N
NotFood Offline
stranger
NotFood  Offline
stranger
N

Joined: Sep 2017
Posts: 6
I tried again, no success.

My system:

02:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GM204 [GeForce GTX 970] [10de:13c2] (rev a1)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. GM204 [GeForce GTX 970] [1043:8508]
Kernel driver in use: nvidia
Kernel modules: nouveau, nvidia_drm, nvidia

Re: Linux support [Re: mtodor] #629466
10/10/17 09:22 PM
10/10/17 09:22 PM
Joined: Sep 2017
Posts: 6
N
NotFood Offline
stranger
NotFood  Offline
stranger
N

Joined: Sep 2017
Posts: 6
Seems like someone else got it to run in winehq. Not many details there...

Re: Linux support [Re: mtodor] #629584
11/10/17 03:04 AM
11/10/17 03:04 AM
Joined: Oct 2017
Posts: 1
J
johnl123 Offline
stranger
johnl123  Offline
stranger
J

Joined: Oct 2017
Posts: 1
I was able to get it running by opening the "graphicSettings.lsx" file and changing the value for the "FakeFullscreenEnabled" setting from value="0" to value="1". After that, things worked fine, although all books and buffs were white.

Re: Linux support [Re: mtodor] #630517
13/10/17 01:43 PM
13/10/17 01:43 PM
Joined: Oct 2017
Posts: 1
B
BangYourHead Offline
stranger
BangYourHead  Offline
stranger
B

Joined: Oct 2017
Posts: 1
Running with the graphicSettings.lsx tweak for FakeFullScreenEnabled, using the most recent GoG release; had to launch directly from EoCApp with Lutris (added it manually).

Winetricks verbs used were xact, vcrun2015, d3dx9, d3dx10, d3dx10_43, d3dx11_42 and d3dx11_43, using Lutris' provided Winetricks script. (could not get it to work with provided winetricks from Manjaro repos and the normal Wine-Staging 2.18 via terminal, so that may be something to check out.)

Everything is running smoothly, besides the usual black book pages and buffs (mouseover tooltip works.)

Re: Linux support [Re: mtodor] #632624
21/10/17 07:11 AM
21/10/17 07:11 AM
Joined: Sep 2017
Posts: 11
M
mtodor Offline OP
stranger
mtodor  Offline OP
stranger
M

Joined: Sep 2017
Posts: 11
There is new release of Wine staging-2.19.

@BangYourHead - I'm still on staging-2.16, because staging-2.18 render some area parts in black, what didn't happen for me with staging-2.16.

Last edited by mtodor; 21/10/17 07:12 AM.
Re: Linux support [Re: mtodor] #635600
04/11/17 01:28 PM
04/11/17 01:28 PM
Joined: Jul 2014
Posts: 3
N
NeV3rKilL Offline
stranger
NeV3rKilL  Offline
stranger
N

Joined: Jul 2014
Posts: 3
Just wanted to say:

PLEASE MAKE A PORT LIKE YOU DID WITH THE EE.

Re: Linux support [Re: mtodor] #636728
12/11/17 12:03 AM
12/11/17 12:03 AM
Joined: Jan 2017
Posts: 3
T
Tatikoma Offline
stranger
Tatikoma  Offline
stranger
T

Joined: Jan 2017
Posts: 3
Linux Mint 18.2 Sonya
Radeon R9 290 (amdgpu-pro driver).
wine-2.20

Game runs fine. I can read books, i can see buffs (not black squares, like on other PC with wine 2.16).

Re: Linux support [Re: mtodor] #637473
19/11/17 07:09 PM
19/11/17 07:09 PM
Joined: Mar 2015
Posts: 47
K
ka1man Offline
apprentice
ka1man  Offline
apprentice
K

Joined: Mar 2015
Posts: 47
So far, no luck running the game with wine. Using Ubuntu 16.04 with the nVidia binary driver. Tried various versions of wine and wine-staging, installing some, then finally all the DLLs recommended here with winetricks.

One question to those that have it working: do you run it in a 64 or 32bit wine prefix? Using 64 bit here, and I do notice that winetricks issues a warning: "You are using a 64-bit WINEPREFIX. Note that many verbs only install 32-bit versions of packages." So wondering if that might be my issue.

Re: Linux support [Re: mtodor] #637936
28/11/17 07:03 PM
28/11/17 07:03 PM
Joined: Sep 2017
Posts: 6
N
NotFood Offline
stranger
NotFood  Offline
stranger
N

Joined: Sep 2017
Posts: 6
It seems to be nvidia's binary driver's fault. People with AMD have no issues running it.

I still can't make it run no matter what.

Re: Linux support [Re: mtodor] #637941
28/11/17 07:41 PM
28/11/17 07:41 PM
Joined: Nov 2017
Posts: 152
E
Evangeline Offline
member
Evangeline  Offline
member
E

Joined: Nov 2017
Posts: 152
I hate to be "that guy/girl", don't mean to trigger anyone but can I suggest dual booting into Win until a native port comes. All this work seems like it's not worth it, that time could be better spent gaming, with no compromises in terms of functionality or performance. I know that Windows is a massive turd of buggy antiquated spaghetti code and spyware but just use it for gaming, dual boot out of it when you're done. Just a suggestion, please don't bully me smile


Hear ye, hear ye! Bishop Alexander was slain by seagulls! Culprits still at large!
Re: Linux support [Re: mtodor] #638052
30/11/17 06:57 AM
30/11/17 06:57 AM
Joined: Sep 2017
Posts: 6
N
NotFood Offline
stranger
NotFood  Offline
stranger
N

Joined: Sep 2017
Posts: 6
I dual booted. Using windows 10 is a real pain. So much pain I haven't gone past fort joy. Please this thread is for Linux support.

Re: Linux support [Re: Evangeline] #638773
10/12/17 08:23 PM
10/12/17 08:23 PM
Joined: Mar 2015
Posts: 47
K
ka1man Offline
apprentice
ka1man  Offline
apprentice
K

Joined: Mar 2015
Posts: 47
Originally Posted By: Evangeline
All this work seems like it's not worth it, that time could be better spent gaming

You're right, of course, and I actually used to dual-boot on my old PC. But now I stick to principles and wait either for a solution to the wine issue, or a native release, whichever comes first. While I wait, DOS2 will only get better smile.

Regarding the wine issue, there's some signs of progress to be found: https://bugs.winehq.org/show_bug.cgi?id=43890#c2

As to a native port, I would suspect Larian to target consoles with highest priority as soon as the game gets out of beta wink and do Mac/Linux last, if at all. At least, that would make the most sense economically, as much as I personally dislike it.


Oh, and to answer my own question from earlier: DOS2 is a 64bit program, so it requires a 64bit wine prefix.

Page 2 of 2 1 2

Moderated by  Elwyn, gbnf, Larian_Koala, Monodon 

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.2