Larian Studios
Running under DX11 with Radeon HD 6900 series. The cinematic parts run fine, but the character creation and ship area graphics have flashing horizontal multi-colored lines with blurry graphics. Have updated the graphics driver, tried different combinations of in-game and Radeon video settings and re-installed the game without solving the problem. Any guidance toward a solution would be greatly appreciated.
Hi, sorry for the problem you're having. I have an HD 7970 and have had maybe a similar issue in other games. I've had some success by using Rivatuner Statistics Server (RTSS) to cap the frame rate at 60 fps. If you do try to go this route (not hard by the way, but does require installing another program) you'll need to add the Baldur's Gate 3 .exe file to RTSS's app list. This file is located in your Steam folder like this:

...\Steam\steamapps\common\Baldurs Gate 3\bin\bg3_dx11.exe

Then, also in RTSS, when you select bg3_dx11.exe from the app list, and set the "Framerate limit" to whatever you want, 60 ideally but you might need to go lower if your computer's struggling. To check that RTSS is actually controlling your FPS in game, try setting the limit to something like 5 and see if the game becomes all choppy.

Like I said, this has worked for me in other games to eliminate a weird tearing issue. Worth a shot. Also, make sure to play with various windowed/fullscreen modes and V-Sync if you haven't already.
Same problem here, trying various settings but no luck so far
Same issues, no luck with any setting or fps limitation either
I've been getting the same issues with my Radeon HD 6800 x2 series. I've tried limiting the fps with RTSS and still no luck. It does get a little better when I disable Gloom in the video settings, but lines are still there. Any help would be greatly appreciated!
This might be obvious, but the Game runs on Vulkan, unless you manually switched to DX11.
If you have these problems with DX11, why did you switch off Vulkan? Or have you at all?
When I try to run it on Vulkan, it immediately crashes. When I switch to DX11 I can run the game, just with the issue posted above.
Originally Posted by Loki the Cat
This might be obvious, but the Game runs on Vulkan, unless you manually switched to DX11.
If you have these problems with DX11, why did you switch off Vulkan? Or have you at all?


Older Radeon cards do not support Vulkan, so we have to run on DirectX 11. The game crashes if you try running it on Vulkan as there's no support.

I'm having the same issue on an AMD Radeon HD 6900. I've had the same issue with Mount & Blade 2 (if that's any help at all, I'm not sure if they fixed it). This was NOT an issue with Divinity: Original Sin 2. Sometimes tweaking some of the lighting options cause the lines to flicker more or less, and sometimes it generates weird particle effects, but mostly it's just a bunch of flickering mostly blue/green lines running horizontally through the screen. They DON'T seem to run over the UI overlay elements, only the main game scenes themselves. They run over a character's avatar 'cause I suppose it's generated and then inserted into the UI overlay.
I have an AMD Radeon HD 6700 and I'm experiencing exactly the same issues.
I am unable to launch with Vulkan due to having an older AMD Radeon card, however when I load in DX 11 the screen is has horizontal lines throughout it making the game completely unplayable. I attempted to use RTSS to set the framerate but this did not help, I have also attempted to change every video setting. Please help.



I have and AMD Radeon HD 6570 Graphics card
I have a Radeon RX 5700. I also have these issues: missing textures or grey boxes textures for EVERY particle effect, and crashing when trying to run on Vulkan. This game hates AMD.
I have overclocked my Graphic Card as well, I believe this is a driver issue with Direct X and the game in its current form. hopefully they fix this.
Same problem here, my card is a AMD Radeon 5800. Game run smooth, the problem is the damm lines :\
Yeah, they already rolled out a hotfix yesterday, with some luck maybe they'll deal with this, too. I understand the older Radeon cards are probably a pretty small part of their public, but I'd love to be able to play the game without going into siezure :P
Plz someone help!! It's sooooo annoying 😭😭
Those lines.....
Radeon HD 6700

This. All of this. Cut scenes, loading screens, minimap, menus, and mouse hover pop-ups are all crystal clear. Everything else is covered in horizontal static lines.
Originally Posted by ngcwwolf
I have a Radeon RX 5700. I also have these issues: missing textures or grey boxes textures for EVERY particle effect, and crashing when trying to run on Vulkan. This game hates AMD.


This. It's a really, really bad time to be on AMD right now, whether newer or older.
Same problem here so at least I know its not my rig it's the game and nothing I can immediately do. Did you all have the problem with the launcher not working with dx11 unless you held the left shift key? Also anyone able to run it with crossfire?

Windows 10 Pro
AMD Radeon HD 6900 Series
I have tried the shift key thing. Also the shift key using the .exe file while running as admin. None of that works. I have also downloaded and installed the microsoft visual x64 and x84 updates. Nada. None of it had any effect. This is a dev problem, and until they enlighten us with a solution we bought useless hard drive filler.

The thing that gets me about this is that it is a turn based rpg. Not some crazy first person shooter or racing game or huge open world that requires 60+ fps and ultra intensive graphics. Turn based RPGs have been awesome since Pools of Radiance and Ultima, but for some reason THIS particular game is just too real for my graphics card.

Radeon 6700
I ended up ordering a new card, as I was already having issues with other games. I think Radeon HD 6900 was not listed among the supported cards, so I've no idea whether we'll even get a fix eventually. At least now I'm also gonna be able to play Mount & Blade 2, No Man's Sky, and WH40K: Gladius :P
My laptop has Intel HD 620 Graphics and I get constant DirectX crashes. To the point where I am thinking about giving up. Video quality is terrible too. Do I need a better card/machine?

It worked fine for Skyrim and Original Sin.

Intel Core i3 2.4 ghz 8GB RAM 64-bit

Originally Posted by Yarrgg
My laptop has Intel HD 620 Graphics and I get constant DirectX crashes. To the point where I am thinking about giving up. Video quality is terrible too. Do I need a better card/machine?

It worked fine for Skyrim and Original Sin.

Intel Core i3 2.4 ghz 8GB RAM 64-bit



In your case, yes, you are below the min specs for this game.

To all the rest: There can be some chipsets (nvidia or amd) that have shader pipelines that are not compatible with some shaders in some games (like the libraries used). Try setting everything to the lowest levels and work your way back up from there. In some cases in the past, I had to do as much shader disabling as possible for games to be stable on some video cards. Usually older GPU's (not necessarily the model of the card).
I had the same issue when setting to the maximum refresh rate my monitor supports -- 144Hz, but the artifacts goes away when I set it to 120Hz, which is plenty for this game. I have a RTX2060ti Max-Q
I think I speak for everyone when i say this is the first thing we did
knowing what I know now, I would have purchased the game through Stadia instead of steam
Originally Posted by RussianAlly
Originally Posted by Loki the Cat
This might be obvious, but the Game runs on Vulkan, unless you manually switched to DX11.
If you have these problems with DX11, why did you switch off Vulkan? Or have you at all?


Older Radeon cards do not support Vulkan, so we have to run on DirectX 11. The game crashes if you try running it on Vulkan as there's no support.

I'm having the same issue on an AMD Radeon HD 6900. I've had the same issue with Mount & Blade 2 (if that's any help at all, I'm not sure if they fixed it). This was NOT an issue with Divinity: Original Sin 2. Sometimes tweaking some of the lighting options cause the lines to flicker more or less, and sometimes it generates weird particle effects, but mostly it's just a bunch of flickering mostly blue/green lines running horizontally through the screen. They DON'T seem to run over the UI overlay elements, only the main game scenes themselves. They run over a character's avatar 'cause I suppose it's generated and then inserted into the UI overlay.

I don't have the problem with mount and blade 2. So maybe they fixed it or we have different settings that fix this?
At least in the last patch they fixed the lighting problem that was created by the bloom effect so there is hope they will get this next..
Anyone found a fix for this issue yet? I dont have the money to upgrade my pc to fix this problem....
Got this game bought for me for an early bday present and now I am stuck unable to play, I spent 20+ hours and steam attempting to tweak literally every setting and in every variation as well as researching possible solutions and they refuse to give me a refund. I dont really want a refund I just want to be able to enjoy the game
+1, been on Vulkan since launch. RTX 2080ti, updated drivers.
Anyone have any fixes yet?
I hope this problem can be addressed soon. Like others, I cannot log in with Vulkan as it crashes immediately. When I open with DirectX I get the horizontal flashing lines.

I have 3 computers in the household and I have tried to run it on all of them. I have had no problem running any other game and the one thing I've seen in common with all of these is the graphics cards.

Computer 1 = AMD Radeon HD 6800 series
Computer 2 = AMD Radeon HD 6900 series
Computer 3 = AMD Radeon HD 7570m

Looking into the graphics cards themselves, it might be time for me to update the first two, even though we've had no problems with other new games recently purchased. It looks like the first two might not be compatible? However, the third one was on the list for certain as being compatible (along with other specs) and this graphics issue acts the exact same in all 3 systems.

The game itself seems to otherwise run fine. I can move the character around, interact, etc. The cinematics are beautiful and smooth. But the lines in the gameplay itself are just impossible to enjoy so I can't play, and I've purchased 2 copies already. I know it is still in early access, but I'd at least like to get to the point of testing bugs, not struggling to just open it.

Edit Note: I didn't post other specs, but otherwise the default settings on opening the game is set to high based on the rest of the systems. I modified the video settings, turning them way down to see if it would help but it did not.
Nov 10th Update:
After letting it sit for a while and seeing the Oct 30th update, went in to try it again.
The lines are about the same on all lower settings, but when the setting is at Ultra (default settings) the lines are SUBSTANTIALLY better. Not gone, but might be more at a level to be able to get in and actually test out the game without having a headache level.

Edit: Nope. Still headache level. And the cutscenes with the characters themselves are all sorts of graphic nonsense. Gameplay itself seemed generally fine otherwise.
I assume by now it's safe to say this is not going to be resolved soon (if ever). So I just wasted my money ...
The problem remained after patch 4 ((
The engine is the same as in Divinity 2, there was no problem there. Radeon HD 6700. Sucks.
© Larian Studios forums